Blagodeti termalne vode i uticaj na organizam čoveka

Plava Zvezda

Blagodeti termalne vode

Blagodeti termalne vode na organizam čoveka je višestruk. To je voda sa zvanično sertifikovanim lekovitim sastojcima, a hemijska struktura vode, kao i njena izvorska temperatura se razlikuje međusobno od samih izvora.

Samim tim lekovita učinkovitost ove vode, nije jednaka u svim bayenima i nije pogodna za otklanjanje istih zdravstvenih tegoba. Ona može da ima različiti sadržaj i odnos minerala, poput natrijuma, kalijuma, magnezijuma, kalcijum, gvožđa, mangana i sl.

Blagodeti termalne vode imaju uticaj i na bolesti. Depresija, nervoza, anksioznost su najčešće bolesti 21. veka po mnogim istraživanjima a kao posledica sve bržeg i stresnijeg života. Ljudi sve češće traže spas u farmaceutskim psihomotornim lekovima, koji imaju kratkotrajna dejstva a često korišćenje svakako donosi više zla nego dobrog.

Lekovita učinkovitost boravkom u lekovitim termalnim vodama je različita. Obično se termalna lekovita voda koristi za otklanjanje posledica kod reumatskih bolesti, bolesti tetiva, mišića, perifrnih nervnih lezija, ginekoloških, kožnih i sl. Dijapazon blagodeti kod određenih zdravstvenih tegobe se sužava i širi u zavisnosti od banje.

Blagodeti termalne vode

Blagodeti mineralne vode

Blagodeti termalne vode i njihov uticaj na organizam čoveka je višestruko učinkovit. Ukoliko zaista želite da se oslobodite stresa i oporavite organizam wellness & SPA turizam je svakako jedan od najboljih načina. Da bi učinili sebi život lepšim hranite se zdravo, šetajte, budite fizički aktivniji, pozitivno mislite, plivajte i živećete duže i mirnije.

„Čitava tajna kako da produžimo život jeste u tome da ga ne skraćujemo.“ – „Saltikov“

Iako se smatra mestom za odrasle i stare, termalna voda je zapravo idealna destinacija i za malu decu. Temperatura vode u našem velikom bazenu je odgovarajuća i mogu se kupati čak i bebe bez straha da će se prehladiti. U đakuziju se preporučuje maksimalni boravak od 15 minuta. Dolaskom na naše bazene možete spojiti lepo i korisno jer tako mališanima omogućavate dobar san, provereno!

Temperatura naše termalne vode je idealna za sve uzraste. To nam potvrđuju i majke sa bebama koje nas redovno posećuju. Vaše je samo da dođete, sve ostalo prepuštate nama.

Terme su lečilište odnosno područje na kome postoji i koristi se jedan ili više prirodnih lekovitih faktora. Prirodni lekoviti faktori mogu biti: termalna i mineralna voda, vazduh, gas i lekovito blato. Ovi faktori pomažu ili olakšavaju tegobe, ubrzavaju lečenje ili zarastanje ili na neki drugi način pomažu procesu ozdravljenja. U Srbiji,jedne od najpoznatijih su Mačvanske terme.

Lekovita voda

Korišćenje termalne lekovite vode otklanja posledice stresa, umora, mrzovoljnosti, smanjene koncentracije, pamćenja, kao i kod smetnji u snu. Svakako da se informacije o pojedinačnoj učinkovitosti dobijaju u pojedinačnim banjama, a na osnovu zvaničnih certifikata.

Dužina boravka, bez prekida u termalnoj vodi je takodje navedena u zavisnosti od toplote vode i njenog sastava, pojedinačno u svakoj od banja i obično je vidno istaknuta, neposredno pored termalne lekovite vode.

U najvećem broju slučajeva, neprekidni boravak u termalno banjskoj vodi je oko 15 minuta, a postupci se ponavljaju u toku dana. Osobe koje pate od visokog pritiska i srčanih tegoba, ne bi trebali boraviti u termalnoj vodi.

Mačvanske terme