Sauna

Finska sauna

Finska sauna je prostorija od drveta sa temperaturom vazduha 70-110°C i sa niskom vlažnošću. Samo nekoliko minuta u sauni dovoljno je da Vam se regeneriše koža, poboljša cirkulacija i ubrza metabolizam.

Nagla izmena vrelog vazduha i hladnog tuša aktivira endorfin, hormon koji podstiče osećaj zadovoljstva i dobrog raspoloženja. Da biste uživali u blagodetima saune, morate poštovati nekoliko pravila:

  • Pre ulaska u saunu obavezno je tuširanje toplom vodom i detaljno brisanje tela kako bi bilo potpuno suvo.
  • U saunu je dozvoljeno ući samo u kupaćem kostimu, sa peškirom, bez nakita.
  • Preporučuje se da prvi odlazak u saunu počnete sedenjem na nižim klupama a nakon toga posetepeno se prebacujete na gornje klupe, u zavisnosti od raspoloženja.
  • Ukoliko osetite bilo kakvu nelagodnost potrebno je da odmah napustite saunu.
  • Nakon izlaska iz saune istuširati se hladnom vodom.
  • Preporučeno vreme u sauni je između 10 i 15 minuta, sa pauzom oko 10 minuta.
  • Ovu proceduru možete ponoviti maksimalno 3 puta.
  • Za vreme pauze je obavezna hidratacija tela.

Sauna pojam

Finska sauna podrazumeva drvenu kabinu s klupama u kojoj se vazduh zagreva uz pomoć električne peći za grejanje granitnog kamenja. Grejanjem kamenja, ostvaruje se visoka temperatura, a niska vlažnost.

Zato finsku saunu nazivamo i suvom saunom – zbog suvog i vrućeg vazduha koji cirkuliše unutar saune. U takvim uslovima dolazi do pojačanog znojenja – šire se kapilari, otvaraju pore i počinje znojenje, a suvi vazduh omogućava lako isparavanje znoja što dovodi do hlađenja tela. Na taj način, osoba može tolerisati visoku temperaturu, ali samo u kratkim vremenskim intervalima i to od 5 – 20 min.

Nakon kratkog boravka u sauni sledi faza hlađenja kratkotrajanim plivanjem u bazenu. Takvim postupkom se izaziva sužavanje krvnih sudova koji su se raširilli usled delovanja visoke temperature, smanjuje se znojenje, olakšava dotok krvi u srce i uspostavlja normalna vrednost krvnog pritiska.

Takvim postupkom sagorevamo kalorije, jačamo srce i kardiovaskularni sistem, poboljšavamo elastičnost krvnih sudova, doprinosimo mirnom snu i kvalitetnom odmoru a postižemo i higijensko kozmetički efekat.

Osobe koje su sklone depresiji i melanholiji često imaju velike koristi od upotrebe saune. Sama činjenica da ćemo se sat vremena izolovati od svega i da ćemo se posvetiti samom sebi, pozitivna je i pomaže u otklanjanju stresa.

Izmena toplog i hladnog aktivira endorfine u mozgu koji proizvode dobro raspoloženje. U skladu sa finskom poslovicom „U sauni ljutnja isparava, a bes se isušuje.“ ima izuzetan efekat na psihu i raspoloženje.

Blagodeti i koristi

Koristi od saune su višestruke. Pored toga što je dobra za opuštanje, ona je veoma dobra i za zdravlje. Posebno se preporučuje za vreme hladnijih meseci, jer jača imunitet. Pre saune se istuširajte i dobro obrišite peškirom jer mokra koža odlaže znojenje.

U sauni ne treba provoditi puno vremena, već je potrebno praviti pauze od najmanje 15 minuta. Gubitak tečnosti nadoknadite vodom ili razređenim voćnim sokovima. U saunu sa sobom ponesite suv i čist peškir koji se postavlja na mesto gde sedite ili ležite kako bi upijao znoj i kako ne biste sedeli golom kožom na mestu koje je predhodni korisnik pomokrio vlasitim znojem.

Iz do sada viđene prakse mnogi nakon korišćenja saune, mokri od znoja, nesmotreno direktno ulaze u bazen sa hladnom vodom bez predhodnog tuširanja. To je svakako veoma nekultruno i nehigijenski imajući u vidu da tu istu hladnu vodu koriste i drugi klijenti, zato apelujemo na obavezno dobro tuširanje nakon upotrebe saune i pre ulaska u bazen sa hladnom vodom. Pored higijenskog razloga, tuširanje je neophodno i zbog pripreme tela na hladniju vodu.

Nakon korišćenja saune telo treba rashladiti. Kod nas imate kofu sa hladnom vodom za hrabrije ili hladan tuš, vi birate.

Sauna