Termalni bazeni

Bazeni plava zvezda

Termalni bazeni Plava zvezda

Termalni bazeni Plava Zvezda sadrži 2 zatvorena i 5 otvorenih bazena.

Termalni bazeni ZATVORENI DEO:

Bazen za plivanje površine 12×6m i dubine od 1,30 do 2,10m sa temperaturom vode do 33°C

Jacuzzi površine 2,5×2,5m i dubine 80cm, sa temperaturom vode do 39°C

Termalni bazeni OTVORENI DEO:

Bazen za relaksaciju površine 8x4m i dubine 70cm sa temperaturom vode do 34°C

Jacuzzi površine 2,5×2,5m i dubine 80cm sa temperaturom vode do 38°C

Bazen za plivanje 25×12,5m površine i dubine 1,45m sa temperaturom vode do 30°C

2 Jacuzzi 2,5×2,5m površine i dubine 80cm sa temperaturom vode do 34°C

Termalna voda

Termalna voda koja je u bazenima Plava zevzda izvire iz lekovitih termalnih izvora. Ova voda je bogata mineralima i toplija je od obične vode, jer se u unutrašnjosti Zemlje zagreva od blizine vulkanske magme i lave. Termalne vode izviru na velikoj dubini i uz put sakupljaju minerale sa raznih vrsta stena, pa zato ta voda blagotvorno deluje na kožu i pogodna je za lečenje raznih bolesti.

Termalni izvor

izvor tople vode ili izvor lekovite termalne vode posebna je vrsta izvora, iz kojeg izvire topla voda koja je često obogaćena mineralima.

Definicija termalnog izvora označava da voda mora biti najmanje 8,3 °C toplija od okolne temperature vazduha. Voda ze zagreva prodorom kroz pukotine znatne dubine, gde se zbog blizine magme zagreva ili zbog vulkanizma blizu zemaljske površine.

Ukoliko se zbog visoke temperature voda pretvara u paru i prodire do površine, nastaje gejzir. Termalna voda se koristi za grejanje, zdravstveni turizam ili za rekreaciju. Trenutno se najviše geotermalne energije koristi u Islandu, gde se ljudi često mogu kupati u vrućim jezera, bez obzira na hladnu klimu. Termalni izvori se koriste za lečenje različitih bolesti kao što su uglavnom bolesti kože, na koju mineralni sastav vode može imati blagotvorno dejstvo.

Termalni izvori se koriste za lečenje od davnih antičkih vremena.

Prema geološkim istraživanjima, dobar deo Mačve mogao bi da koristi termalne izvore zimi za grejanje, a leti za rashlađivanje. O turističkim, banjskim potencijalima da i ne govorimo. Naime, na teritoriji Mečve postoji više termalnih bazena i to sa mineralnom vodm a sa temperaturom višom od 40 stepeni Celzijusa. 

Termalni bazeni Plava Zvezda

Termalni bazeni

Termalni bazeni Plava Zvezda koristi upravu te izvore sa termalnom vodom. Reč je o temperaturi vode od nekih 49 °C koja se procesom hlađenja spušta na termpšeraturu od 40 °C u malim odnosno 30 °C u velikim bazenima. Voda je pitka i lekovita za kožu. Česme su izvučene i na pojedimim mestima pored samih bazena kao i u tuš kabinama.